ZONRINGEN

ZONRINGEN

zonring_MG_5110_NSOnvolprezen stemringen voor Bb/A klarinet. zelfcentrerend,
voor 1,2,3 Hz. In een setje van 3.
Ook in “harmonieverpakking” van 7 sets.

Dramatische verbetering van de klank.
Vaste goede stemming door 3 diktes!
Verbetering van embouchure!
De stralen centreren de zonne-ring.
Natuurlijk hout!

Set zonringen € 15 (1,2 en 3 mm)

Harmonieverpakking van 7 sets € 70
Niets is beter om te spelen op een klarinet zoals de bouwer hem bedacht heeft. Vaak is de A dan 442 of zelfs 443. Als wij op ons zolderkamertje in ons uppie spelen is er geen probleem maar als wij het tonnetje een beetje uittrekken dan is het dempende kurk nog het enige contact tussen de onderdelen van het instrument. Richard
Mühlfeld vond dit een nadeel, hij was echter zo beroemd dat hij een stemvork vooruit stuurde om het orkest of de piano te laten stemmen.
Wij moeten helaas ons instrument naar beneden bijstemmen en daar ging het fout tot er tussenringen werden uitgevonden.

zonringen_MG_5148_46Al jaren experimenteer ik als klarinettist, af en aan, met pasringen voor de klarinet. Ik was niet tevreden omdat de ringen; niet recht zitten en soms zelfs gaan rammelen. Uitzetten dat ze er niet meer uit te krijgen zijn waardoor onder de ring het hout van de ton gaat rotten of de ton zelfs gaat scheuren. Kortom een haat/liefde verhouding. Ik heb al deze nadelen eruit ontworpen bij het FabLab Den Haag, en na een lange proefperiode ben ik nu eindelijk tevreden met #14.Een dramatische verbetering van de klank met veel meer resonantie in het laagste register. Ook is er demping van de boventonen zodat het “schelle” van de toon er af is. Dus alle voordelen van een dure “unibody” klarinet.
Mijn embouchure is “strakker” doordat ik niet meer constant omlaag hoef te intoneren. Voor het orkest heb ik standaard 2 mm. nodig en voor de piano op 440 gebruik ik 3 mm.
Doordat er geen holte tussen bovenstuk en ton is, is de stemming veel constanter. Dat is ook handig voor de mensen waarmee je samenspeelt.
Het ontwerp lijkt op een zonnetje met stralen. Deze stralen centreren de ring en zorgen dat de ring er na het spelen makkelijk weer uit gaat.
Na diverse kunststoffen geprobeerd te hebben, heb ik gekozen voor natuurlijk hout. Heerlijk!

Een recensie in “De Klarinet”over de zonringen | KLIK HIER