MONDSTUKKEN VAN KRISTAL

MONDSTUKKEN VAN KRISTAL

Artikel in de Klarinet 143 | KLIK HIER

De aanleiding
Ach, je breekt wel eens wat, en dan moet je wat! Mijn prachtige, dierbare, blauwkristallen Wizard
mondstuk viel stuk. Heel erg stuk, dat lag niet aan het kristal, maar aan mijn aangeboren
onhandigheid! Voor mij einenlijk een goede aanleiding om eens een bezoekje te brengen aan
de fabriek waar die prachtige mondstukken vandaan komen.
Nou vraag ik je: Wat als mondstukken door super lieve mensen helemaal handmatig worden
gemaakt, en wat als die fabriek in een van de mooiste streken van Italië staat?

De snoepfabriek
Mijn advies; doe het niet! Er is zoveel keus, er zijn zoveel modellen en series. Het is het
voorportaal van de PAAZ. De Pomarico Jewel en de Wizard series kende ik al. Jarenlang
heerlijk op gespeeld. Nu zijn ook nog Amber en Hoofdsteden series toegevoegd.

Geschiedenis
Lang, heel lang geleden speelde mijn basklarinetdocent Tom Sieuwerts op een doorzichtig mondstuk! Je raadt het al: Vandorenv2 stond er op. Andere beroemde merken zoals Zinner en Mitchell Lurie wisten de Pomarico fabriek ook te vinden.

Het atelier
Dat Italië hè. Voor mij was het een gevoel alsof ik in de Ferrari fabriek stond. De mondstukken worden gegoten in een fabriek in Toscane (smelttemperatuur 1100 graden, beetje warm) en het atelier in Trento doet de afwerking. Het echte ambachtelijke handwerk is de enige manier om, met dit materiaal topkwaliteit te bereiken. Er komen nog mondstukken met belletjes en misvormingen uit de gieterij die weer zonder pardon omgesmolten worden.
Riccardo Clerici is (de kleinzoon van Cosimo Pomarico) is grote baas bijgestaan door zijn vader Giorgio (de schoonzoon van Cosimo). Het was voor mij was het een hele eer om hen te ontmoeten. Met nog een klein team zijn werken zij alle mondstukken af, zoek dus niet naar een grote fabriek. Een klein atelier is wat ze delen met Music Center, Pisoni aan de Via dell’Ora del Garda in Trento (Pisoni voor kurk, veren, polsters en andere accessoires voor blaasinstrumenten)

De kleurtjes
De samenstelling van het kristal wordt aangegeven door een blauwe of bruine kleurstof. Blauw geeft een helderder en amber een meer donkerder toon. Ikzelf heb jaren lang gespeeld op de blauwe Wizard, nu heb ik een van de eersten uit de Amber serie, een warme, prachtig mengende klank. Ik heb altijd gezocht naar een zekere “weerstand” in de mondstukken zodat het “scherpe randje”van mijn toon gaat en er een mooie “ronde” toon ontstaat.

De Hoofdsteden
Het viel op dat er streekgebonden stijlen van spelen bestaan en er per land selectieve series
werden ingekocht. Ricardo wilde daarop inspelen met de nieuwe serie hoofdsteden. Als jouw klarinet-idool uit Amerika komt dan kun je gemakkelijk kiezen. De Hoofdsteden serie is natuurlijk ook in blauw en amber te bestellen.

Een paar tips
Als klarinet dominee zijnde draag ik graag een bronnenvolgorde uit: kies eerst een merk klarinet dat echt bij je past, Selmer, Buffet, Wurlitzer of weet ik veel. Vervolgens een bijpassend mondstuk en tot slot zoek je een bijpassend riet. Iedereen werkt op haar /zijn manier naar het beste resultaat maar hou de bronnenvolgorde een beetje in de gaten want een uurtje uitproberen scheelt vaak maanden oefenen, dat geldt ook zeker voor mondstukken.

Niet alles is goed nieuws, het gewicht!
Een mondstuk van Pomarico weegt maar liefst 72 gram tegen 27 gram voor een mondstuk van
kunststof. Maar op een totaalgewicht van 901 gram (mijn eigenste Buffet S1) is dat slechts 7% extra.

De prijs
Natuurlijk totaal ondergeschikt voor een werkelijk prachtige klank, is heel redelijk. Bij Thomann betaal je 130 voor een “gewone”, 140 voor een hoofdstad en160 euro voor een blauwe Wizard. Als je dat afzet tegen een Silberstein van 230 en een Chedeville voor zelfs 330 euro valt dat heel erg mee.

Gezondheid
Soms kom het voor dat mensen last hebben van de zwavel in gewone mondstukken, het kunststof mondstuk ruikt en smaakt dan vies. TIP: probeer kristal. Trouwens, de kunststof mondstukken hebben ook te lijden van het schoonragen met een doek, en ze verouderen door uitwaseming van de zwavel. Kristal is een duurzaam materiaal en slijt niet.

Tot slot
Zelfs al zou, al denk ik niet dat dat ooit gaat gebeuren, er een beter kunststof mondstuk op de markt komen dan zou ik er nog altijd een Pomarico naast blijven gebruiken, de uitstraling en het Ferrari gevoel zijn niet te evenaren. Een reisje naar Italië voor het mondstuk van je dromen kan net te duur zijn maar zelfs in Nederland zijn ze te koop bij Terpstra en Wiggers. Ik heb er zelf 30 meegenomen dus: plunder me!